De struggles van een startende foodtruck ondernemer

26-07-2018 | Praktisch | Geschreven door: AgnĆØs

Ben jij een startende foodtruck ondernemer, of droom je ervan? Geweldig, zeker doen! Maar weet wel dat het hard werken is en niet alles meteen van een leien dakje zal gaan. In het teken van sharing is caring, zetten we een aantal struggles als startende foodtruck ondernemer op een rij. Niet om je af te schrikken, maar om je voor te bereiden. šŸ˜‰

Op tijd beginnen

Begin op tijd met het uitdenken en uitvoeren van je plannen. Het liefst al in de winter. De inschrijvingen voor alle festivals openen in januari al en het seizoen begint ongeveer in mei. Iets om rekening mee te houden, dus!

Een cv opbouwen

Er zijn inmiddels al meer dan 1100 foodtrucks in Nederland. Met de explosieve groei van food festivals en daarmee ook het aantal foodtrucks, kom je als foodtruck ondernemer niet ver zonder mooie foto’s, social media-kanalen met veel volgers en een bestaand track-record. Inschrijven voor (semi-)grote festivals is zonder deze dingen erg lastig. Ook is een KVK nummer vaak vereist, en bezit van HACCP certificaat is een pre.

Een foodtruck huren zonder personeel, hoe werkt dat?
Foto: Unsplash

Een goed businessmodel

Een foodtruck is duur. En dan hebben we het niet alleen over de foodtruck zelf. Want al zou je een oude caravan op de kop tikken: om ‘m om te bouwen, leuk Ć©n volgens hygiĆ«nevoorschriften in te richten ben je alsnog veel geld kwijt. Daarnaast moet je, als je eenmaal ingeschreven staat, voor een (semi-)groot foodfestival rekening houden met stageld van minimaal ā‚¬250 per dag en/of 20-30% van je omzet. En stageld moet meestal deels vooruit betaald worden. Als je gewoon op straat eten wilt verkopen moet je eerst een vergunning aanvragen, wat natuurlijk ook geld kost. En vergeet de kosten van onderhoud, benzine en inkoop niet. Het gebruik van verse ingrediĆ«nten is duur. Stel je verkoopt 250 units van jouw product op Ć©Ć©n dag, kom je dan uit de kosten?

Een tip is om te beginnen bij kleine lokale markten of braderieĆ«n die niets of niet zoveel kosten. Bekijk daar of je concept aanslaat en waar je het kunt finetunen. Dit geeft je meteen de kans om foto’s te maken en een netwerk op te bouwen, wat je weer aan de grote organisatoren kunt laten zien.

Dit zijn tot nu de grootste struggles die wij zijn tegengekomen bij startende foodtruck ondernemers. Wil jij eerstĀ een foodtruck zonder personeel huren, om het eens uit te proberen? Dat kan via deze link. Succes en veel plezier!